Artykuł archiwalny
Bogactwo natury – rokitnik zwyczajny
Ileż to roślin ma w swej nazwie „pospolity” lub „zwyczajny”, w istocie wcale zwyczajnymi nie będąc. Podobnie rzecz się ma z rokitnikiem.
Jest to krzew, roślina z rodziny oliwnikowatych, występujący w Europie i Azji. W Polsce rośnie głównie na terenach nadmorskich, sadzony jest również jako roślina ozdobna
Kwiaty rokitnika są drobne i zakwitają przed rozwojem liści - od marca do maja. Owoce utrzymują się na roślinie przez całą zimę, aż do wiosny. Owoce początkowo kwaśne i niesmaczne pod wpływem przemrożenia stają się słodkie.
Rokitnik jest wykorzystywany jako roślina ozdobna, ale także w kuchni, kosmetyce oraz ziołolecznictwie.
Owoce i pestki rokitnika zwyczajnego posiadają imponujące bogactwo składników czynnych, są bogate w witaminy i mikroelementy. Zawierają 2,4 razy więcej witaminy C niż czarna porzeczka, witaminy: E, F, K, P, kwas foliowy, prowitaminę A i D, antocyjany, flawonoidy, fosfolipidy, garbniki, nienasycone kwasy tłuszczowe oraz makro- i mikroelementy, m.in. mangan, żelazo, bor.
· Rokitnik wykazuje działanie wzmacniające siły obronne organizmu oraz przeciwbólowe. Owoce stosuje się przy dolegliwościach żołądkowych, w chorobach reumatycznych, przeziębieniach i chorobach skóry.
· W kosmetyce - olej z rokitnika oraz maseczki z owoców rokitnika poprawiają stan skóry i opóźniają jej starzenie się; łagodzą skutki oparzeń słonecznych, przyspieszają regenerację naskórka.
W kuchni - z owoców można wykonywać dżemy, soki, przeciery. Rokitnik zawiera dużo pektyn, umożliwiających zestalanie się przetworów. Warto wiedzieć, że podczas gotowania witamina C nie ulega rozkładowi (jak w owocach innych roślin), gdyż rokitnik nie posiada enzymów rozkładających tę witaminę. Rokitnikiem można zastąpić cytrynę w potrawach, a naparem z liści zwykłą herbatę
Szukajmy zatem nie-zwyczajnego rokitnika, który, jeśli zagości w naszej kuchni, naturalnych preparatach kosmetycznych i domowej apteczce, przyniesie nam wiele pożytku.
Cyt. Sekcja Organiz. i Rozl.z N.F.Z R.Sz.S.
