Artykuł archiwalny
Naturalna pielęgnacja skóry
W dzisiejszym świecie pełnym zanieczyszczeń powietrza i żywności, atakowani niezliczoną ilością reklam cudownych kosmetyków, mających w swym składzie mnóstwo syntetycznych składników, które stosowane latami, okazują się być niekorzystne dla naszego organizmu, coraz częściej pragniemy korzystać z dóbr natury, sięgając min. po naturalne sposoby pielęgnacji skory.
Doskonałymi produktami naturalnymi pozyskiwanymi przez człowieka są oleje i masła roślinne, szczególnie wartościowe w postaci nierafinowanej.
Dziś słów kilka o Oleju z Czarnuszki i Maśle Karate.
Czarnuszka jest jednoroczną rośliną kwitnącą, pochodzącą z południowo-zachodniej Azji, której nasiona, z uwagi na zawartość w znaczących ilościach wielu cennych aktywnych substancji. Są one wykorzystywane min. w kosmetyce i jako przyprawa.
Ziele czarnuszki siewnej i olej pozyskiwany z jej nasion były od bardzo dawna stosowane przez mieszkańców Azji, Środkowego Wschodu i Afryki jako ziele lecznicze, w przypadku schorzeń układu oddechowego, jelit, układu krążenia, odpornościowego
Walory kosmetyczne oleju z czarnuszki wynikają głównie z wysokiej zawartości kwasu linolowego (ponad 50%) który należy do grupy olejów omega-9, kwasu oleinowego, olejku eterycznego i aminokwasów.
Składniki te zapobiegają szybkiemu starzeniu się skóry, czynią ją bardziej odporną na niekorzystne czynniki zewnętrzne.
Kwas linolowy, obecny w oleju w bardzo dużej ilości, jest jednym ze składników naturalnego tłuszczu ochronnego wydzielanego przez ludzką skórę Jego niedobór (występujący u osób z trądzikiem) prowadzi do nieprawidłowej keratynizacji przewodów wyprowadzających gruczołów łojowych oraz nadmiernego rogowacenia ujść mieszków. Olej z czarnuszki zastosowany w preparatach kosmetycznych dla skóry łojotokowej i trądzikowej, poprawia gospodarkę lipidami dzięki czemu łój staje się rzadszy i nie zatyka ujść gruczołów łojowych, co min. zapobiega powstawaniu zmian trądzikowych. Olejek eteryczny zawierający wykazuje właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne, Stosowany do masażu, pomaga w zwalczaniu bólu i sztywności mięśni.
Olej z czarnuszki jest także bogatym źródłem aminokwasów, które pełnią kluczową role w zachowaniu dobrej kondycji skóry i włosów.
Olej regeneruje skórę dojrzałą, podrażnioną i uszkodzoną, np. przez poparzenia słoneczne oraz działa przeciwzapalnie i antybakteryjnie. Jest z powodzeniem stosowany w preparatach do włosów, w celu przyspieszania ich wzrostu oraz przeznaczonych do leczenia łuszczycy, egzemy i nadmiernie przesuszonej skóry.
Masło Karite inaczej masło shea pozyskiwane jest w wyniku tłoczenia na zimno owoców drzewa rosnącego w Afryce, w 19 krajach – tzw pasie Shea, u nas zwanego Masłoszem. Karate oznacza „drzewo życia” Owocuje ono po osiągnięciu dojrzałości (20-40 lat) nawet do 200 lat. Zbiorem owoców i wytwarzaniam masła zajmują się wyłącznie kobiety
Masło to posiada doskonałe właściwości pielęgnujące skórę. W jego skład wchodzą kwas stearynowy i oleinowy. Jest także naturalnym źródłem antyutleniaczy i witaminy E. Kwas cynamonowy składnik o nazwie cykloartenol powodują, że masło karite zaliczane jest do naturalnych filtrów przez promieniowaniem UV jak również opóźniających procesy starzenia skóry. Ma także działanie przeciwobrzękowe, przeciwzapalne, antybakteryjne, łagodzące, wygładzające, rewitalizujące. Nie jest alergenem, może być stosowane bezpośrednio na wszystkie obszary skóry (topi się w temperaturze ciała).
Pielęgnuje skórę nie pozostawiając uczucia tłustości.
Masło należy przechowywać w lodówce, w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Można stosować samodzielnie na skórę lub dodawać do balsamów i kremów, maseczek.
Kupując masło warto wybrać nierafinowane (surowe) bowiem proces oczyszczania pozbawia ten produkt wielu cennych właściwości, pozostawiając głównie właściwości nawilżające.
Cyt.Sekcja Organiz i Rozl.z N.F.Z
